Yggdrasil: Ett projekt för grönare och hållbarare städer
Beskrivning: De nordiska länderna har länge strävat efter att integrera hållbarhet i stadsplanering och i denna kontext spelar urban grönska en central roll. Träd och grönytor fungerar inte bara som estetiska inslag, utan bidrar också till att hantera extremväder, förbättra luftkvalitet och skapa miljöer som stödjer både fysisk och psykisk hälsa.
3+30+300 – fyra år senare
Beskrivning: I denna artikel ska vi gå igenom hur 3+30+300 regeln använts och hur aktuell regeln fortfarande är. Den 19 februari 2021 publicerade Cecil Konijnendijk sitt numera världskända inlägg om hur städer borde uppfylla 3+30+300 regeln ”Promoting health and wellbeing through urban forests – Introducing the 3-30-300 rule”. Sedan dess har regeln fått en otrolig global spridning och de initiala bindestrecken har bytts ut mot plustecken.
Upphandling av arboristtjänster
Beskrivning: Så här mot slutet av året börjar många förvaltare fundera på det kommande årets behov av trädvårdsåtgärder, vilket kan vara beskärning, trädinventering, ståndortsförbättring och mycket mer. I samband med detta kommer även behovet av att genomföra upphandlingar, men vilken kompetens bör egentligen krävas för olika typer av uppdrag?
Utvärdering och kritiskt tänkande – avgörande för framtidens förvaltning
Beskrivning: Vi som förvaltar eller arbetar med träd fattar varje dag beslut som, genom trädens långa livslängd, kommer ha stor påverkan långt in i framtiden. Trots detta är kunskapen om trädförvaltning ofta fragmentarisk, baserad på tradition snarare än forskning och beslut fattas ibland på bristfälliga grunder.
Mykorrhizatillskott – Hur bör du som förvaltare tänka
Beskrivning: Vår kunskap kring interaktionen mellan träd och mykorrhiza ökar hela tiden och det blir allt tydligare hur stor betydelse denna interaktion har för att få vitala och motståndskraftiga träd. I och med detta blir det även vanligare med olika typer av produkter som innehåller sporer och mycel som kan tillföras för att ge träden tillgång till mykorrhiza. Men hur bra är dessa tillskott och vad säger egentligen forskningen?
Balans i trädbeståndet
Beskrivning: Diskussionen om inhemska, exotiska och invasiva träd är ofta polariserad, men för att skapa hållbara och klimatsäkra stadsmiljöer krävs en mer nyanserad syn. I denna artikel går vi igenom de olika termerna, men nyanserar även den många gånger svartvita debatt som råder kring användningen av exoter och inhemska träd.
Framtidens grönyteförvaltning
Beskrivning: I takt med den accelererande digitaliseringen av samhället i stort har även vår bransch inte undgått att påverkas. Från avancerade GIS-tekniker till molnbaserade förvaltningsplattformar har digitala verktyg blivit oumbärliga för effektiv hantering av gröna miljöer. I denna artikel utforskar vi de framväxande trenderna, möjligheterna och utmaningarna som den ökade digitaliseringen medför för vår bransch.
DNA-teknik för säker identifikation av lindsorter
Beskrivning: Vi har nog alla stått vid en lind och tvekat, vilken sort är det egentligen? I vissa fall kanske sortnamnet inte spelar så stor roll, exempelvis om en inventering görs av en yngre park. Men i andra fall kan sorten vara av stor betydelse.