Nyheter

Följ vårt arbete för ett grönare samhälle.

Här samlar vi alla nyheter, pressreleaser och när vi syns i media.

  • Artikel - Tidningen Utemiljö Författare: Gustav Nässlander

    2025-06-10

    Plantera mindre!

    Okej, jag får erkänna, rubriken bör klassas som ”clickbait”. Men det ligger något i det; vi planterar lite väl stort. Missförstå mig rätt – vi behöver absolut plantera fler träd och vi behöver plantera träd som med tiden blir riktigt stora. Men det betyder inte att de måste vara så stora redan vid planteringstillfället.

    Läs hela artikeln i Tidningen Utemiljö

  • Artikel - Tidningen Utemiljö Författare: Gustav Nässlander

    2025-06-10

    Källa: Tidningen Utemiljö

    Plantera mindre!

    Okej, jag får erkänna, rubriken bör klassas som ”clickbait”. Men det ligger något i det; vi planterar lite väl stort. Missförstå mig rätt – vi behöver absolut plantera fler träd och vi behöver plantera träd som med tiden blir riktigt stora. Men det betyder inte att de måste vara så stora redan vid planteringstillfället.

    Läs hela artikeln i Tidningen Utemiljö

  • P1 Förmiddag med Jack Lantz - Exotiska träd istället för almar i svenska städer

    2025-05-27

    Källa: SVR

    Exotiska träd istället för almar i svenska städer

    När värmeböljor och torka blir vanligare i Sverige behöver vi tänka nytt kring stadens träd. I flera städer ersätts nu känsliga arter som almar med mer tåliga, ibland exotiska, trädslag. Men vad innebär det att byta ut gamla träd och vad händer med ekosystemet och stadsbilden?

    Lyssna på P1 Förmiddag med Jack Lantz där Johan Östberg och Patrick Bellan diskuterar trädens betydelse för våra städer och hur Malmö arbetat med både artdiversitet, trädtäckning och varför riktlinjen 3–30–300 väcker allt större intresse.

  • Artikel - Tidskriften Landskap Författare Johan Östberg

    2025-04-29

    Källa: Tidskriften Landskap

    Alléernas försvinnande – Hur kommer framtidens trädplanteringar att se ut?

    Alléer har länge varit en framträdande del av Sveriges kulturarv och landskapsbild. De har inte bara varit estetiskt tilltalande inslag i landskapet, utan har även fyllt funktionella syften genom att bidra med många olika slags värden.

    Läs hela artikeln i Tidskriften Landskap.

  • Artikel - Tidningen Utemiljö Författare Gustav Nässlander, Örjan Stål, Anna Maria Hellner

    2025-04-24

    Källa: Tidningen Utemiljö

    Gröna Fakta – Ny standard för skydd av träd vid byggnation

    Träden i våra städer utsätts för stora påfrestningar från förtätning och byggnation. Den nya standarden för skydd av träd, med namnet Trädvård – Arbete vid träd – Skydd av träd vid planering och utförande, som lanseras våren 2025 syftar till att skapa tydligare riktlinjer och en mer rättvis process för att skydda träd i byggprojekt. I detta gröna fakta får du veta mer om bakgrunden till den nya standarden, dess viktigaste delar och hur den kommer att påverka planering, projektering och genomförande av byggprojekt i framtiden.

    Läs hela artikeln i Tidningen Utemiljö

  • Artikel - Tidskriften Landskap Författare Johan Östberg

    2025-04-04

    Källa: Tidskriften Landskap

    Alléernas försvinnande – Hur kommer framtidens trädplanteringar att se ut?

     I denna artikel ska vi gå igenom hur 3+30+300 regeln använts och hur aktuell regeln fortfarande är. Den 19 februari 2021 publicerade Cecil Konijnendijk sitt numera världskända inlägg om hur städer borde uppfylla 3+30+300 regeln ”Promoting health and wellbeing through urban forests – Introducing the 3-30-300 rule”. Sedan dess har regeln fått en otrolig global spridning och de initiala bindestrecken har bytts ut mot plustecken.

    Läs hela artikeln i Tidskriften Landskap.

  • Artikel - Tidskriften Landskap Författare Johan Östberg Clara Lind

    2025-03-11

    Källa: Tidskriften Landskap

    Yggdrasil – Ett projekt för grönare och hållbarare städer

    De nordiska länderna har länge strävat efter att integrera hållbarhet i stadsplanering och i denna kontext spelar urban grönska en central roll. Träd och grönytor fungerar inte bara som estetiska inslag, utan bidrar också till att hantera extremväder, förbättra luftkvalitet och skapa miljöer som stödjer både fysisk och psykisk hälsa.

    Läs hela artikeln i Tidskriften Landskap.

  • Artikel - Tidningen Utemiljö Författare: Ingela carlgren, Gustav Nässlander,

    2025-03-08

    Källa: Tidningen Utemiljö

    Buske eller träd – Trädsidor

    Buskar och träd har alltid varit självklara inslag i vår utemiljö. Ibland hör de till det lilla barnets första ord. Föräldrar pekar på lekplatsens höga kanadapoppel och snöbärsbuskaget under och säger ”Titta, ett träd! Och titta där, en buske!” Men den som arbetar med trädinventeringar vet att det inte alltid är en barnlek att definiera skillnaden mellan träd och buskar. Vad kallar vi den fyra meter höga uppstammade syrenen, som skänker skugga till sittplatsen på bostadsgården och dessutom fungerar som klätterträd? Eller den drygt meterhöga körsbärskornellen som står mitt i en buskplantering? Syren är ju en typisk buske och körsbärskornell är väl ett träd – eller? Med andra ord: var går gränsen mellan buske och träd?

    Läs hela artikeln i Tidningen Utemiljö

  • Svenska Dagbladet - Röj inte bort stadens träd och buskar

    2025-02-08

    Källa: Svenska Dagbladet

    Röj inte bort stadens träd och buskar

    I en debattartikel i Svenska Dagbladet varnar Johan Östberg och Pernilla Johansson från Trädkontoret för konsekvenserna av den ökande röjningen av träd och buskar i våra städer. De ifrågasätter om trygghet verkligen skapas genom att ta bort grönskan och lyfter riskerna för både miljö och livskvalitet.

    Läs Johan Östbergs och Pernilla Johanssons debattartikel i Svenska Dagbladet om överdriven röjning av stadens träd och buskar.

  • Sveriges Television - Ljudvågor avgör ödet

    2024-11-26

    Källa: SVT

    Ljudvågor avgör ödet

    Hur mår den gamla asken vid Visby ringmur och går den att rädda? Med hjälp av tomografi, en metod som visar hur trädet ser ut inuti, undersöks just nu två träd i Visby, däribland en ask planterad redan 1880.

    Region Gotland larmade efter att nya sprickor upptäckts i trädets bas. Nu görs en noggrann analys med ljudvågor för att avgöra om trädet är säkert att bevara. Arboristen Miriam Löwenstein ansvarar för undersökningen och kommer att ge sin rekommendation om trädets framtid.

    Se mer i SVT:s nyhetsklipp om hur avancerad teknik kan avgöra ödet för kulturhistoriskt viktiga träd.

  • 2024-07-10

    Källa: Svenska Dagbladet

    Öka trädtäckningen i svenska städer

    För att våra städer ska vara möjliga att både leva och överleva i framöver måste trädtäckningen öka. Det menar flera debattörer i en artikel i Svenska Dagbladet, där de lyfter vikten av att ge plats för träd i stadsplaneringen, på riktigt.

    Bakgrunden är projektet Yggdrasil, en del av Nordiska ministerrådets satsning på naturbaserade lösningar. Här betonas trädens roll för både klimat­anpassning och folkhälsa, som levande system som kräver utrymme och tid att växa.

    Läs hela debattartikeln i Svenska Dagbladet.

  • Sydsvenskan - Värmeböljorna är här för att stanna. Skydda städerna med mer grönska

    2024-09-07

    Källa: Sydsvenskan

    Värmeböljorna är här för att stanna. Skydda städerna med mer grönska

    Värmeböljorna stannar – dags att bygga grönare städer

    Extrema temperaturer och urbana värmeöar är inte längre undantag, de är vår nya verklighet. I en aktuell debattartikel i Sydsvenskan varnar Johan Östberg, docent i landskapsarkitektur, för konsekvenserna av att städer byggs utan tillräcklig grön infrastruktur.

    När bostäder, vägar och kontor prioriteras framför träd och grönområden skapas framtida problem, för både klimat och folkhälsa. Lösningen? Mer plats för grönska i stadsplaneringen.

    Läs hela artikeln i Sydsvenskan.

  • Almedalen 2024 - Trädkontoret

    2024-06-27

    Källa: Almedalen

    Trädens roll för klimat och hälsa i fokus i Almedalen 2024

    Hur grön är din stad? – Trädens roll för klimat och hälsa i fokus i Almedalen 2024

    Hur kan träd bidra till klimatsäkring, svalka och bättre folkhälsa i våra växande städer? Det diskuterades i ett engagerat panelsamtal under Almedalsveckan 2024.

    Panelen bestod av Karin Tegmark Wisell, Karin Stenmar, Charlotte Persson, Fredrik Drotte och Anton Spets, som tillsammans lyfte trädens avgörande betydelse i framtidens stadsplanering.

    Se hela anförandet och paneldebatten i efterhand.

  • Smart Tree Inventory Webinair

    2024-01-30

    Källa: Greehill

    Smart Tree Inventory Webinair

    Vill du veta mer om hur ny teknik kan effektivisera trädförvaltning?

    Greehill bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium om Smart Tree Inventory, en modern metod för att samla in och hantera träddata med hjälp av AI och digitala verktyg.

    Lär dig hur kommuner och organisationer kan fatta bättre beslut om stadens träd; snabbare, smartare och mer hållbart.

  • Dagens nyheter - Minst 400 träd skövlades för havsutsikt

    2023-11-23

    Källa: Dagens Nyheter

    Minst 400 träd skövlades för havsutsikt

    I strandskogen i Tylösand har minst 400 träd fällts framför en tomt som nu är till salu, något som väckt starka reaktioner. Halmstads kommun har polisanmält avverkningen och kräver 15 miljoner kronor i skadestånd.

    – Min bestämda uppfattning är att avverkningen skett för att höja fastighetens värde, säger Johan Östberg, docent vid SLU Alnarp, till Dagens Nyheter.

  • Sveriges radio - Specialbil scannar 35 000 träd i Malmö

    2023-08-17

    Källa: SVR

    Specialbil scannar 35 000 träd i Malmö

    Just nu pågår en omfattande trädinventering i Malmö, med hjälp av en specialbyggd bil. Målet är att kartlägga hela 35 000 träd i staden.

    Bilen är utrustad med avancerad teknik som laserskannar träden medan den kör, vilket möjliggör en snabb och effektiv insamling av data om art, storlek och hälsa.

    Hör trädkonsulten Gustav Nässlander berätta mer om hur tekniken fungerar i inslaget från Sveriges Radio.

  • Sveriges television - Nu laserskannas 35 000 träd i Malmö – på tre veckor

    2023-08-17

    Källa: SVT

    Nu laserskannas 35 000 träd i Malmö – på tre veckor

    I Malmö pågår just nu en högteknologisk trädinventering – 35 000 träd skannas in på bara tre veckor med hjälp av en bil utrustad med avancerad laserteknik. Med 3,8 miljoner laserpunkter i sekunden samlas detaljerad data in om varje träd, som art, ålder, dimensioner och ekosystemnytta. Informationen bearbetas av AI och används av experter för att bedöma trädens skick och funktion.

    Se nyhetsklippet från SVT för en närmare titt på den laserskannande bilen och hur tekniken revolutionerar trädinventering i städer.

  • Bättre skydd av träd vid byggarbeten - Svenska Institutet för Standarder

    2023-04-28

    Källa: Svenska Institutet för Standarder

    Bättre skydd av träd vid byggarbeten

    Trädens överlevnad på byggarbetsplatser har länge varit beroende av enskilda eldsjälars engagemang, men nu är en ny nationell standard på väg som kan förändra spelreglerna. Genom att omfatta hela byggprocessen, från första skiss till långsiktig förvaltning, ska den nya standarden ge träd det skydd de förtjänar.

    Nu uppmanas byggbolag, planerare och landskapsarkitekter att delta i arbetet, och därmed vara med och forma framtidens hållbara stadsutveckling.

  • Sveriges Radio - Här undersöks träden i Eskilstuna

    2022-12-16

    Källa: SVR

    Här undersöks träden i Eskilstuna

    Just nu inventeras över 2 000 träd i centrala Eskilstuna för att uppdatera kommunens träddatabas och beräkna deras ekosystemtjänster. Trädkonsulter som Kalle Ågren mäter bland annat stamdiameter, kronbredd och vitalitet för att få en heltäckande bild av stadens gröna värden.

    Sveriges Radio rapporterar om projektet som ska underlätta långsiktig förvaltning och planering av Eskilstunas trädbestånd.

  • Eskilstuna Kuriren - Personer med självlysande kläder spanar uppåt i centrum

    2022-12-15

    Källa: Eskilstuna-Kuriren

    Personer med självlysande kläder spanar uppåt i centrum

    De lyser upp Eskilstunas vintervita stadskärna i sina gula kläder och blickar ständigt uppåt. Under de senaste veckorna har trädkonsulterna Elin Rowicki och Kalle Ågren väckt nyfikenhet bland förbipasserande när de metodiskt inventerat stadens träd. Vad de egentligen gör?

    Jo, de samlar in viktig data om trädens hälsa, höjd och art, som en del i Eskilstuna kommuns satsning på grönare, mer hållbara stadsmiljöer.

  • Svenska Dagbladet - Dags att rikta fokus mot green­wasting

    2022-08-20

    Källa: Svenska Dagbladet

    Dags att rikta fokus mot green­wasting

    Från greenwashing till greenwasting – när välviljan blir resursslöseri Alla har hört talas om greenwashing, när företag försöker verka mer hållbara än de egentligen är. Men vad kallar vi det när intentionen faktiskt är god, men åtgärderna leder till ett slöseri med gröna resurser? I en debattartikel i Svenska Dagbladet introduceras begreppet greenwasting.

    De tre debattörerna menar att vi behöver skärpa både språkbruket och ansvaret – för att sätta fingret på när miljösatsningar inte står i proportion till nyttan.

    Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet.

  • P1 Sveriges radio - Alla har rätt till träd

    2022-06-02

    Källa: SVR

    Alla har rätt till träd utanför fönstret

    Träd, träd, träd – lyssna på samtalet om gröna stadsmiljöer När våra städer förtätas blir träden allt färre, men vad gör det egentligen med oss? I ett avsnitt från Sveriges Radio diskuteras den uppmärksammade 3-30-300-regeln: att alla ska kunna se minst tre träd från sitt hem, bo i ett område med minst 30 % trädkrona, och ha max 300 meter till närmaste grönområde.

    Medverkar gör Johan Östberg, docent i landskapsarkitektur vid SLU, och Cecilia Stenfors, docent i psykologi vid Stockholms universitet.

  • Sydsvenskan - Trädfest med klättertävling och guidning

    2022-05-15

    Källa: Sydsvenskan

    Trädfest med klättertävling och guidning

    Helgen bjöd på premiär för Trädfesten i Malmö – ett evenemang med syftet att öka intresset och kunskapen om stadens träd. Visste du att Malmö har hela 700 olika trädslag?

    Besökarna fick följa guidade turer, lära sig mer om trädens roll i staden – och dessutom bevittna SM i trädklättring, där vinnarna nu går vidare till EM i Köpenhamn i september.

  • Sveriges radio - Här sker planering för plantering av 500 större träd

    2021-01-21

    Källa: SVR

    Här sker planering för plantering av 500 större träd

    Fastighetsbolaget MKB satsar på att plantera 500 större träd på innergårdar och grönområden vid sina fastigheter i Malmö. Arbetet har redan inletts med inventeringar av det befintliga trädbeståndet.

    – Vi såg tydligt var det finns luckor – platser som drabbas av översvämningar eller blir för varma under sommaren, säger trädexperten Gustav Nässlander till Sveriges Radio.

  • Expressen - Hela staden plågas – av en trädvandal

    2021-01-21

    Källa: Expressen

    Hela staden plågas – av en trädvandal

    I Malmö har nästan 250 träd vandaliserats på kort tid, ett omfattande och systematiskt angrepp som väckt både oro och ilska. Skadade trädstammar som lagats med skydd och omplåstring har blivit en del av stadsbilden.

    – Det är många som har en kärlek till träden och som nu håller extra uppsikt och går igenom parkerna varje dag, säger landskapsingenjören Elin Rowicki till Expressen.

    Vem som ligger bakom skadegörelsen, och varför, är fortfarande ett mysterium.

  • Svenska Dagbladet - Träd tappar grenar i värmen

    2018-07-31

    Källa: Svenska Dagbladet

    Träd tappar grenar i värmen

    SLU i Alnarp har i sommar fått fler rapporter än vanligt om friska träd som plötsligt tappar grenar, ett känt men ovanligt fenomen som nu tros hänga ihop med värmen.

    – Grenarna blir så tunga av vatten att de knäcks, särskilt när luftfuktigheten stiger på eftermiddagen, säger Johan Östberg, docent i landskapsplanering vid SLU, till Sveriges Radio.